Jednoduchá torta s myškami

25.08.2012 16:52

Suroviny:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 240g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 250g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 150 ml oleja
  • 1 dl horúcej vody
  • 2 lyžice kakaa

Čokoládová plnka:

  • 3 vajcia
  • 150 g cukru
  • 250 g masla
  • 20 g kakaa
  • 50 g pomletých orechov
  • 2 lyžice rumu

Vanilková plnka:

  • 4 dl mlieka
  • 1 zlatý klas
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 120 g masla
  •  Rum podľa chuti

 

Postup:

Množstvá v plnke aj v ceste sa vám môžu zdať malé ale nebojte sa, vyjde všetkého dosť...  

Cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame dopenista.  Za stáleho miešania pridáme pomaly horúcu vodu a olej. Do vymiešaného pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Od cesta oddelíme jednu tretinu. Do tej pridáme kakao a premiešame. Zvyšné dve vylejeme do papierom vystlatej formy. Upečieme pomaly vo vyhriatej rúre na 180°C. Vychladnutý vanilkový korpus prekrojíme na 2 pláty. Korpusy môžme poskladať ľubovolne, ja som zvolila takýto typ. Vanilkové pláty potrieme džemom (ten môj bol malinový, ale džem vôbec nemusí byť) a na džem rozotrieme čokoládovú pplnku. Medzi vanilkové pláty dáme čokoládový plát. Alebo môžme namiesto jednej čokoládovej plnky potrieť korpus vanilkovou. Zaleží len na vás. Nakoniec vrch torty potrieme zvyšnou plnkou a stuhnuté potiahneme marcipánom. 

 

Čokoládová plnka: Vajcia a cukor šľaháme nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí pridáme do vymiešaného masla, spolu s orechmi, kakaom a rumom. 

 

Vanilková plnka: Z mlieka, vanilkového cukru, zlatého klasu a kryštálového cukru si uvaríme puding. Varíme ho za stáleho miešania a chladíme ho tak, že každé 2 minútky ho premiešame, aby sme nemali na vrchu kožu, a aby zostal pekne krémový.  Do vychladnutého vmiešame maslo a pridáme rum.