Strúhaný koláč so snehom

13.08.2012 17:46

Suroviny:

Cesto:

  • 150 g práškového cukru
  • 450 g polohrubej múky
  • 1/2 balíka kypriaceho prášku
  • 200 g palmarínu
  • 4 žĺtky
  • 1 lyžica postrúhanej citrónovej kôry

​Bielkový plát:

  • 4 bielky
  • 100 kryštálového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy 

Plnka:

  • 600 g očistených jabĺk
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžica škorice
  • 50 g vlašských orechov

 

Postup:

Preosejeme cukor, múku a kypriaci prášok. Pridáme pokrájaný palmarín, žĺtky aj kôru a vypracujeme hladkú hmotu. Dve tretiny cesta necháme v chlade odpočívať asi 30 minút, jednu tretinu zabalíme do fólie a dáme do mrazničky asi na 40 minút. Odpočinuté cesto (2 tretiny) vtlačíme do vymasteného a vysypaného plechu. Nahrubo postrúhané jablkápokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame s krupicovým aj vanilkovým cukrom, škoricou a nahrubo postrúhanými orechmi a rozložíme na cesto. Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh a rozotrieme ho na jablkovú plnku. Zvyšnú tretinu cesta vyberieme z mrazničky a na hrubom strúhadle nastrúhame na sneh. KOláč pečieme v rúre predhriatej na 180°C cca 50 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť na plechu a potom ho nakrájame :)  ...

 

OBMENA:

40 g múky nahradíme 2 lyžicami kakaa. Alebo jablká nahradíme tvrdými hruškami.

Tento je podľa pôvodného receptu- teda bez obmeny.