Broskyňový žĺtkový pie

29.07.2012 19:04

Suroviny:

Cesto:

  • 100g hladkej múky
  • 100g polohrubej múky
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • 100g masla
  • 2 PL vody
  • 1 žĺtko

Plnka:

  • 700g broskýň alebo 2 kompóty
  • 150 ml kyslej smotany
  • 3 žĺtky
  • 200g práškového cukru
  • 30g hladkej múky

Posýpka:

  • 60g masla
  • 60g práškového cukru
  • 75 g hladkej múky
  • 1/2 ČL mletej škorice

Postup:

Cesto: Vymiešame všetky suroviny a dáme na 1 hodinu do chladničky, aby cesto skrehlo. Na okraj formy môžeme urobiť nejaký vzor, ak nám zvýši cesto (ja som spravila lístky formičkou na marcipán). Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.

Plnka: Broskyne ošúpeme a pokrájame na asi 5mm hrubé plátky. Plátky uložíme po obvode okrúhlej misy na cesto tak, aby sa mierne prekrývali. V stredne veľkej mise si vymiešame kyslú smotanu, žĺtky, cukor a múku. Zmes opatrne vylejeme na broskyne. Pečieme asi 30 minút.

Posýpka: Suroviny ručne zmiešame a mrvíme na väčšie drobce. Koláč vytiahneme po 30 minútach a posypeme ho posýpkou. Dáme ho ešte dopiecť na 15 min. Keby začal náhodou rýchlo hnednúť, prikryjeme ho alobalom.

Koláč necháme po upečení vychladnúť. Môžeme ho dať na chvíľku aj do chladničky aby sa dobre krájal.

                                                                                                                                                                                     Hotovo :)