Dunajské vlnky
Suroviny
Cesto:
- 1,2 kg čerstvých alebo zaváraných vykôstkovaných višní
- 5 vajec
- 250g mäkkého masla
- 200g kryštálového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 350g hladkej múky
- 1 balíček a 1 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- 2 PL kakaa
- 2 PL rumu
- tuk na vymastenie plechu
Krém:
- 1 vanilkový puding
- 500 ml mlieka
- 4 PL kryštálového cukru
- 200 g mäkkého masla
- 2-3 PL čerešňovice alebo vaječného koňaku
Poleva:
- 200g čokolády na varenie
- 20g tuku
Postup
Plech vymastíme a rúru predhrejeme na 180 stupňov. Višne necháma odkvapkať. Na trené cesto oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vymiešame s maslom, 150g kryštálového cukru a s vanilkovým cukrom. Múku premiešame s kypriacim práškom, preosejeme na žĺtkovú zmes a premiešame. Z bielkov so soľou vyšľaháme tuhý sneh a opatrne pridáme do cesta.
Polovicu cesta dáme na plech a vyhladíme. Do druhej polovice zmiešame zvyšný cukor a kakao a samozrejme rum 3:) . Čokoládové cesto natrieme na vanilkové a takisto vyhladíme.
Višne rovnomerne rozdelíme po celej ploche cesta. Pečieme 40-50 minút. Prikryjeme utierkou a necháme chladnúť cez noc.
Pudingový prášok rozmiešame so 100ml mlieka a s cukrom. Zvyšné mlieko necháme zovrieť a vmiešame doň pudingovú zmes. Puding za stáleho miešania varíme asi 3 minúty. Odstavíme a za občasného miešania necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Nakoniec ho pretlačíme cez sito.
Maslo vyšľaháme mixérom dopenista. Puding a vaječný koňak izbovej teploty po lyžiciach zašľaháme do maslového krému. Maslový vanilkový krém natrieme na múčnik a odložíme na chladné miesto.
Čokoládu rozohrejeme a pridáme tuk. Premiešame. Polevu necháme vychladnúť, aby bola vlažná. Nalejeme ju na múčnik a rovnomerne rozotrieme.
Keď poleva trochu stuhne, vidločkou na ňu urobíme vlnkový vzor. Múčnik uložíme do chladu potom pokrájame na obdĺžniky a ihneď podávame.
Ja som nerobila polevu, ale verím, že Vy nebudete taký lenivý ako ja :D :D