Dunajské vlnky

10.03.2013 15:23

Suroviny

Cesto:

  • 1,2 kg čerstvých alebo zaváraných vykôstkovaných višní
  • 5 vajec
  • 250g mäkkého masla
  • 200g kryštálového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 350g hladkej múky
  • 1 balíček a 1 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL rumu
  • tuk na vymastenie plechu

Krém:

  • 1 vanilkový puding
  • 500 ml mlieka
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 200 g mäkkého masla
  • 2-3 PL čerešňovice alebo vaječného koňaku

Poleva:

  • 200g čokolády na varenie
  • 20g tuku

Postup

 Plech vymastíme a rúru predhrejeme na 180 stupňov. Višne necháma odkvapkať. Na trené cesto oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vymiešame s maslom, 150g kryštálového cukru a s vanilkovým cukrom. Múku premiešame s kypriacim práškom, preosejeme na žĺtkovú zmes a premiešame. Z bielkov so soľou vyšľaháme tuhý sneh a opatrne pridáme do cesta.

Polovicu cesta dáme na plech a vyhladíme. Do druhej polovice zmiešame zvyšný cukor a kakao a samozrejme rum 3:) . Čokoládové cesto natrieme na vanilkové a takisto vyhladíme.

Višne rovnomerne rozdelíme po celej ploche cesta. Pečieme 40-50 minút. Prikryjeme utierkou a necháme chladnúť cez noc.

Pudingový prášok rozmiešame so 100ml mlieka a s cukrom. Zvyšné mlieko necháme zovrieť a vmiešame doň pudingovú zmes. Puding za stáleho miešania varíme asi 3 minúty. Odstavíme a za občasného miešania necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Nakoniec ho pretlačíme cez sito.

Maslo vyšľaháme mixérom dopenista. Puding a vaječný koňak  izbovej teploty po lyžiciach zašľaháme do maslového krému. Maslový vanilkový krém natrieme na múčnik a odložíme na chladné miesto.

Čokoládu rozohrejeme a pridáme tuk. Premiešame. Polevu necháme vychladnúť, aby bola vlažná. Nalejeme ju na múčnik a rovnomerne rozotrieme.

Keď poleva trochu stuhne, vidločkou na ňu urobíme vlnkový vzor. Múčnik uložíme do chladu potom pokrájame na obdĺžniky a ihneď podávame.

Ja som nerobila polevu, ale verím, že Vy nebudete taký lenivý ako ja :D :D