Francúzsky apple pie
Suroviny:
Cesto:
- 100g hladkej múky
- 100g polohrubej múky
- štipka soli
- štipka cukru
- 100g masla
- 1 žĺtok
- 5 kvapiek mandľovej arómy
- 2 PL vody
Plnka:
- 3 jablká
- 1/2 škoricového cukru
- 100ml šľahačky
- 100ml kyslej smotany
- 2 žĺtky
- 3 KL zlatého klasu
- 2 bal. vanilk. cukrov
Postup
Cesto: Vymiesime múku, maslo, 1 žĺtok, soľ, cukor, mandľovú arómu a vodu. Dáme na 1 hodinu do chladničky. Poriadne vychladené vyvaľkáme na asi 0,5 cm a pokryjeme formu na pie cestom. Dáme do rúry na predpečenie, na 180 stupňov a 15 minút. Po upečení naplníme cesto plnkou a dáme znovu piecť. Na vrch koláča urobíme mriežku.
Plnka: Jablká očistíme a nastrúhame. Vyšľaháme kyslú smotanu so šľahačkou, pridáme 2 žĺtka, 3 KL zlatého klasu a 2 bal. vanilk. cukrov.