Jednoduchá torta s myškami
Suroviny:
Cesto:
- 4 vajcia
- 240g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 150 ml oleja
- 1 dl horúcej vody
- 2 lyžice kakaa
Čokoládová plnka:
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 250 g masla
- 20 g kakaa
- 50 g pomletých orechov
- 2 lyžice rumu
Vanilková plnka:
- 4 dl mlieka
- 1 zlatý klas
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 120 g masla
- Rum podľa chuti
Postup:
Množstvá v plnke aj v ceste sa vám môžu zdať malé ale nebojte sa, vyjde všetkého dosť...
Cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame dopenista. Za stáleho miešania pridáme pomaly horúcu vodu a olej. Do vymiešaného pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Od cesta oddelíme jednu tretinu. Do tej pridáme kakao a premiešame. Zvyšné dve vylejeme do papierom vystlatej formy. Upečieme pomaly vo vyhriatej rúre na 180°C. Vychladnutý vanilkový korpus prekrojíme na 2 pláty. Korpusy môžme poskladať ľubovolne, ja som zvolila takýto typ. Vanilkové pláty potrieme džemom (ten môj bol malinový, ale džem vôbec nemusí byť) a na džem rozotrieme čokoládovú pplnku. Medzi vanilkové pláty dáme čokoládový plát. Alebo môžme namiesto jednej čokoládovej plnky potrieť korpus vanilkovou. Zaleží len na vás. Nakoniec vrch torty potrieme zvyšnou plnkou a stuhnuté potiahneme marcipánom.
Čokoládová plnka: Vajcia a cukor šľaháme nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí pridáme do vymiešaného masla, spolu s orechmi, kakaom a rumom.
Vanilková plnka: Z mlieka, vanilkového cukru, zlatého klasu a kryštálového cukru si uvaríme puding. Varíme ho za stáleho miešania a chladíme ho tak, že každé 2 minútky ho premiešame, aby sme nemali na vrchu kožu, a aby zostal pekne krémový. Do vychladnutého vmiešame maslo a pridáme rum.