Kakaová Marlenka
Suroviny
Cesto:
- 100 g masla
- 3 PL medu
- 300 g kryštálového cukru
- 1 KL octu
- 1 PL jedlej sódy
- 2 vajcia
- 700 g hladkej múky
- 3 PL kakaa
Krém:
- 250 g masla
- 1 sladené kondenzované mlieko
- 2 smotanovo-vanilkové pudingy
- 6 dcl mlieka
- 3-4 PL cukru
Postup
Cesto: Deň vopred si uvaríme salko (varíme asi 2 hodinky stále ponorené vo vode).
Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo a med. Potom si zmiešame cukor s PL sódy (nie vrchovatú) a KL octu a pridáme do hrnca s medom. Zmes začne trošku kypieť ale je to O.K :) . Potom pridáme vajcia a stále šľaháme, aby sme z toho nemali praženicu. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa. Ďalej, do tejto zmesy primiešame zmiešanú múku s kakaom. Vymiesime cesto (ak by to šlo veľmi ťažko, môžeme pridať trochu mlieka). Cesto necháme 1-2 hodinky oddychovať. Potom cesto rozdelíme na 6 častí. Každú si vyvaľkáme a prenesieme na cerou vymastený a múkou posypaný plech. Odrežeme cestu okraje, aby to bolo pekne rovné. Pláty musia byť rovnaké a najlepšie sa to robí podľa nejakej redlohy. Takéto pekné štvorce si dáme upiecť. Odkrajky NEVYHADZUJEME!!! tie sa upečú neskôr (keby sme pláty piekli s tými nerovnomernými okrajkami, mohlo y sa stať, že cesto by sa zlomilo, keď ho udeme po upečení krájať).Pečieme pri 170 stupňoch asi 5-7 min všetkých 6 častí.
Krém: Uvaríme si puding z 1l mlieka, 2 smotanovo-vanilkových pudingov, cukru. Medzitým, ako puding chladne, si vyšľaháme maslo a opatrne doň pridávame uvarené Salko. Potom si zasa v druhej mise, postrúhame upečené odrezky z plátov (musí vzniknúť jemná múčka). No a keď nám puding pekne vychladol, s elektrickým šľahačom postupne zašľaháme puding do maslovo-Salkovej hmoty. Plnku rozdelíme na 6 častí. Každú časť plnky rovnomerne rozotrieme na jednotlivé cestá. Posledný plát tiež potrieme krémom a takisto potrieme aj okraje zákusku. Koláčik posypeme rozdrvenými okrajkami a necháme odležať do ďalšieho dňa.
P.S: Ak z tejto Marlenky chcete spraviť tortu, dajte zo všetkého polovičnú dávku :)
Dobrú chuť!