Makovník
16.07.2012 16:38
Suroviny
Cesto:
- 250g masla (izbovej teploty)
- 1ks droždia (42g)
- 500g hladkej múky
- 2 dcl mlieka
- 3 PL práškového cukru
- 1 vaječný žĺtok
- štipka soli
Plnky
Maková:
- 350g mletého maku
- 1 vanilkový cukor
- trochu citrónovej kôry
- hrozienka
- 3 PL práškového cukru
- 1,5 dcl mlieka
Orechová:
- podľa chuti orechy
- podľa chuti kryštálový cukor
Tvarohová:
- 1 tvaroh (250g)
- 4 PL džemu
Na potretie:
- 1 žĺtok
- 1 KL mlieka
- trochu cukru
Postup:
Cesto: Suroviny spolu zmiešame. Hladké cesto rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, ktoré necháme vykysnúť na pomúčenej doske.
Plnky: Všetko spolu vymiešame a natrieme na cesto. Cesto potom zakrútime do závinu. Pečieme pri 180 stupňoch.
Na potretie: Všetko spolu vymiešame a potom natrieme na surové cesto a šupneme do rúry :) .