Makovník

16.07.2012 16:38

Suroviny

Cesto:

  • 250g masla (izbovej teploty)
  • 1ks droždia (42g)
  • 500g hladkej múky
  • 2 dcl mlieka
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
  • štipka soli

Plnky

Maková:

  • 350g mletého maku
  • 1 vanilkový cukor
  • trochu citrónovej kôry
  • hrozienka
  • 3 PL práškového cukru
  • 1,5 dcl mlieka

Orechová:

  • podľa chuti orechy
  • podľa chuti kryštálový cukor

Tvarohová:

  • 1 tvaroh (250g)
  • 4 PL džemu

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 1 KL mlieka
  • trochu cukru

Postup:

Cesto: Suroviny spolu zmiešame. Hladké cesto rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, ktoré necháme vykysnúť na pomúčenej doske.

Plnky: Všetko spolu vymiešame a natrieme na cesto. Cesto potom zakrútime do závinu. Pečieme pri 180 stupňoch.

Na potretie: Všetko spolu vymiešame a potom natrieme na surové cesto a šupneme do rúry :) .