Pán koláč

05.05.2012 14:44

Suroviny:

Cesto:

  • 300 g hladkej múky

  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny

  • 2 vajcia

  • 115 g práškového cukru

  • 68 g masla

  • 2 1/4 lyžice medu

 

Snehový penový plát:

  • 200 g posekaných orechov
  • 8 bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 4 lyžice marhuľového džemu
  • ​1 vanilkový cukor (20 g)

Krém:

  • 500 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 8 žĺtkov
  • 1 Zlatý klas (40 g)
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor (20 g)
  • 250 g masla

 

Šľahačka:

  • 2 šľahačky v prášku

Plus:

  • strúhaná čokoláda na ozdobu
  • marhuľový džem

 

Postup:

Cesto:

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme natenko a upečieme na obrátenom plechu (!), vyloženom papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200°C 7 minút.

 

Snehový penový plát: 

Na plech dáme papier na pečenie, aj na boky. Na papier nasypeme orechy a dáme do rúry zapiecť tak, aby sa sfarbili jemne dohneda. Z bielkov, cukru a vanilkového cukru vyšľaháme sneh, do ktorého zamiešame džem. Sneh vylejeme na opražené orechy a pečieme pri teplote 250°C 15-20 minút do svetlohneda. Upečené necháme ešte vo vypnutej rúre 7-10 minút. Cesto nesušíme, je jemne gumové.

 

Krém:  

300 ml mlieka, cukor a vanilkový cukor privedieme do varu. V 200 ml mlieka rozmiešame žĺtky, múku, Zlatý klas, vlejeme do mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a po častiach zašľaháme do vychladnutej kaše. 

 

Šľahačka:

Z práškových šľahačiek podľa návodu na obale vyšľaháme šľahačku.

 

Pán koláč:

Z upečeného vychladnutého korpusu stiahneme papier a potrieme korpus marhuľovým džemom. Na džem natrieme polovicu krému. Na krém dáme snehový penový plát, orechami nahor (dávame pozor, aby sa nám orechy nerozsypali!). Penový plát potrieme druhou polovicou krému. Na krém natrieme šľahačku a posypeme postrúhanou čokoládov. Hotovo :)