Strúhaný koláč so snehom
Suroviny:
Cesto:
- 150 g práškového cukru
- 450 g polohrubej múky
- 1/2 balíka kypriaceho prášku
- 200 g palmarínu
- 4 žĺtky
- 1 lyžica postrúhanej citrónovej kôry
Bielkový plát:
- 4 bielky
- 100 kryštálového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Plnka:
- 600 g očistených jabĺk
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 50 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica škorice
- 50 g vlašských orechov
Postup:
Preosejeme cukor, múku a kypriaci prášok. Pridáme pokrájaný palmarín, žĺtky aj kôru a vypracujeme hladkú hmotu. Dve tretiny cesta necháme v chlade odpočívať asi 30 minút, jednu tretinu zabalíme do fólie a dáme do mrazničky asi na 40 minút. Odpočinuté cesto (2 tretiny) vtlačíme do vymasteného a vysypaného plechu. Nahrubo postrúhané jablkápokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame s krupicovým aj vanilkovým cukrom, škoricou a nahrubo postrúhanými orechmi a rozložíme na cesto. Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh a rozotrieme ho na jablkovú plnku. Zvyšnú tretinu cesta vyberieme z mrazničky a na hrubom strúhadle nastrúhame na sneh. KOláč pečieme v rúre predhriatej na 180°C cca 50 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť na plechu a potom ho nakrájame :) ...
OBMENA:
40 g múky nahradíme 2 lyžicami kakaa. Alebo jablká nahradíme tvrdými hruškami.
Tento je podľa pôvodného receptu- teda bez obmeny.