Tipy do kuchyne
Prášok do pečiva
30.03.2012 16:31
Keď nám chýba, môžeme ho nahradiť 3PL rumu.
Orechy
30.03.2012 16:30
Ľahšie ich vylúpeme, ak ich zalejeme vriacou slanou vodou a necháme prikryté stáť asi 20 minút. Potom vodu zlejeme a škrupiny na orechoch len oddelíme špičkou noža. Jadrá zostanú neporušené.
Mlieko
30.03.2012 16:29
Sa nepripáli, keď pred varením vypláchneme hrniec studenou vodou, alebo spodok hrnca natrieme tenkou vrstvou masla, alebo varíme mlieko s lyžicou cukru.
Na uvarenom mlieku sa neutvorí kožka, keď ho ešte horúce prikryjeme....
Mletý mak
30.03.2012 16:28
Keď nám chýba mlynček na mak, uvaríme celý mak s cukrom v mlieku a potom rozmixujeme.
Koláče z kynutého cesta
30.03.2012 16:27
budú vláčnejšie a chutnejšie, keď pri ich príprave časť mlieka nahradíme kefírom.
Jogurt a kysnuté cesto
30.03.2012 16:25
Ak chceme, aby bolo kysnuté cesto jemnejšie a nadýchanejšie, rozmiešame kvasnice s 1PL bieleho jogurtu.
Hrozienka a kandizované ovocie
30.03.2012 16:24
Hrozienka a kandizované ovocie do múčnikov pomiešame s múkou, aby neklesali ku dnu a zostali v ceste rovnomerne rozdelené.
Aby sa cesto pri pečení palaciniek nelepilo
30.03.2012 16:20
Potrite panvicu pred pečením rozkrojeným surovým zemiakom.
Aby nevytiekla šťava z ovocia
30.03.2012 16:18
Na kysnutý koláč s ovocím patrí posýpka. Aby šťava z ovocia nevytiekla na plech a koláč nebol suchý, dajte do rohov koláča krupicovú kašu. Chuť koláča to nezmení.
Aby chlieb nevyschol a nesplesnivel
30.03.2012 16:15
Položíme ho na drevenú dosku a prikryjeme kameninovou misou. Môžeme ho tiež zabaliť do čistej utierky. Alebo do dózy, v ktorej ho skladujeme, pridáme štvrťku jablka. Aby nesplesnivel, pridáme k nemu kúsok surového zemiaka.